22.05.2006

Факт чи фікція?

Маркус Бок (Markus Bock) (фотографія нижче) знову назвав Росту Стефанека (Rosta Stefanek) брехуном. Це не перший випадок, коли трапляється така халепа, і точно, що не останній. Проблема в тому, що просто немає можливості перевірити, правий Бок, чи ні. Єдиний, хто знає правду, це, власне, Роста.

Markus BockМаркус є на сьогодні одним із найсильніших болдерів світу. У своєму домашньому скельному районі - Frankenjura – він повторив усі найскладніші маршрути, включаючи Action directe, 9a, а також поставив стоси проблем і маршрутів, в тому числі дві , Gossip і Montecore. Він також проявив себе за кордоном, пролізши, наприклад, 8b+ у Ticino і 8c+ у Франції.
Встановлення категорій у скелюванні точною наукою назвати важко. Справа дуже непроста, і ні древні не попіклувались залишити нам написів правил на камені, ні Господь не надав нам цієї інформації. Ми змушені застосовувати здоровий глузд. Нажаль, здоровий глузд не є однаково «здоровим» для всіх, як би вас не змушували в це повірити. Тому спертися можна на факт того, що ти знаєш, що ти зробив, а чого не робив. Все інше буде дурницею. Ти знаєш, чи зараховується твоє сходження, чи ні. Чи це дійсно он-сайт, чи ти знав занадто багато про маршрут, таким чином зробивши флеш? Чи допомогла тобі мотузка, щоби втримати цю зацепу? Чи торкнулася твоя п’ятка землі при цьому важкому сидячому старті? Ніхто, окрім тебе, не знає цього із більшою впевненістю. Ми могли би зробити мільйон детальних правил, проте в кінці завжди залишаються лише дві речі: чесність і довіра. Якщо кожному доведеться доводити все, що він робить… Я думаю, ви всі розумієте, куди це нас заведе. З іншого боку, зрозуміло, що люди починають ставитися підозріло до твоїх сходжень, якщо ніхто ніколи не бачить як ти лізеш будь-що схожого рівня складності. Як скелювальна «зірка» ти раніше чи пізніше матимеш справу із фактом, що, принаймні у деякій мірі, ти є зразковою моделлю, якою багато людей захоплюються.
Перелік людей, яких звинувачували у неправдивості, немалий. Дозвольте навести декілька прикладів:

Роста Стефанек (Rosta Stefanek) (справа) – Так, почнемо із Рости Стефанека. Роста - чеський скелювальник, який роками закріплює своє становище серед кращих у світі, пролізаючи проблеми рангу 8B+ і маршрути . У його рідній країні вперше засумнівалися майже 6 років тому, весною 2000, коли, якщо мені не зраджує пам’ять, проходження Ростою Le Miroir des vanites, 8Bb, було поставлене під сумнів. Він заявив, що зробив цей траверс в кінці квітня, а, це, як ми всі знаємо, далеко не ідеальний час для реалізації складних задач у Фонтенбло… В будь-якому разі, Роста запросив кореспондента журналу, що засумнівався у його чесності, до Фонтенбло побачити все на власні очі. Сказано-зроблено, вони поїхали туди, і Роста проліз траверс на очах у репортера. Це було у липні…
В тому ж році Маркус Бок поставив під питання прохід Роста Peter Steel, 8A+/B, у Frankenjura і зараз заперечує обидва - маршрут і проблему. Він вимагає доказів і каже, що Роста не міг пролізти те, що заявляє, тому що він або не був там, або умови проходження були не можливими для проходження. Заради справедливості необхідно зазначити, що Роста дійсно надіслав мені відео, де він пролазить Festin de pierres, 8c+/9a, у Saussois в 2002 році. Також є люди, які бачили, як він лізе важкі проблеми у дійсно важких умовах. Питання відкрите.

Фред Рулінг (Fred Rouhling) (зліва) – Цього француза немає потреби представляти. Багато людей були дуже скептичними щодо проходження ним як Hugh, 9a, у 1993-му, так і, особливо, Akira, 9b, у 1995-му. Люди казали, що якби то була дійсно 9b, він би не зміг її пролізти, а якби і зміг, то, чорт забирай, це була б не 9b. Плин часу доводить, що Фред був правий. Повна історія є тут. Питання закрите.

Томас Вілленберг (Thomas Willenberg) – загадковий німецький болдер, який повторив багато важких проблем, включаючи Dreamtime. Томас сам поставив одну , Tranzendans, у Захсені, Німеччина. Багато людей, як у Австрії, так і Німеччині, були дуже скептичними щодо його заявлень. Після подорожі у Grampians і знаменитої Hollow Mountain Cave, він був тим, хто лазив найскладніші (на той час) траси, включаючи Cave Rave і Eve Rave, обидві 8Bb+. Заяви штибу «він там не був» і «я бачив, як він намагався зробити ту штуку, але навіть близько не підійшов» літали у повітрі (і у інтернеті теж). Потім вийшло, що його найважче проходження було зняте на камеру… Питання закрите.

Йохен Руель (Jochen Ruhl) (справа) – Молодий німець, що з’явився нізвідки і заявив проходження деяких дійсно важких проблем, включаючи La Dance des Balrogs, 8B, Eau profonde, 8Bb+ і Coxa distorta, 8Bb. Доводити його заявлення було нікому. Навпаки, багато людей бачили, як він докладав великих зусиль на відносно легких маршрутах і проблемах. Все це відбувалося у 1998-му, але того року Йохен – як дотепно - підтримав Маркуса Бока, коли той засумнівався у проходженні маршруту Гаскінсом Gaskins. Питання закрите.

Філіп Мозер (Philip Moser a.k.a. "the German") – Довгий час ім’я Мозера було на вищих щаблях рейтингів 8a.nu. Він заявив багато першопроходів і повторів, а також поставив власну - L’Anarchiste у районі S:t Anne, Південна Франція. У нас було багато сигналів, що свідчили про те, що Мозер не проходив все те, що заявляв, і після того, як Фред Тускан (Fred Tuscan) і його друзі повторили «8С», по ходу понизивши її до 7B, мильна бульбашка нарешті лопнула. З того часу ми нічого не чули про нього. Питання закрите.

Ши О’Конор (Si O’Conor) (знизу) – Загадковий шотландський абориген. Багато людей вважають, що його сходження, включаючи кілька , є тотальною фікцією. Якою б не була правда, світ скелювання став би пустішим і не таким яскравим без нього. Питання відкрите.

John Gaskins Джон Гаскінс (John Gaskins) (внизу справа) – Британський скелювальник відомий своє неймовірною силою і низькими траверсами. Перші сходження двох 8C, Walk away SD і Il Pirata, жодна з яких досі не повторена. Можливо ви пам’ятаєте жваві дебати між Джоном і Маркусом влітку 2004-го. Джон заявив про швидкі проходження деяких найважчих проблем Маркуса, включаючи Gossip, 8C. Звичайно, ніхто нічого не міг довести, але я маю зауважити, що попередні досягнення Джона говорять на його користь. Цікаво, що Gossip досі знаходиться у переліку не повторених проблем на сайті Boulderrausch. Питання закрите.

Martin Cermak Мартін Цермак (Martin Cermak) (внизу) – Мартін – чеський скелювальник, на даний момент №8 у рейтингу, який теж був звинувачений у неправдивості щодо власних спроможностей і сходжень. Він кілька разів погоджувався привселюдно довести свої досягнення, і кожен в раз в нього це не виходило… Питання відкрите.

Як я зауважив на початку, наведені випадки, лише дещиця. Перелік великий і продовжує рости… Так, і що ж ми робимо? Ми просто чекаємо і дивимося. Ми маємо звикнути до того, що ці фіктивні сходження не дають результату. Ми не маємо можливості змусити будь-кого доводити, що він чи вона зробили. Це неможливо, і це не та спільнота, якої б нам хотілося. Спільнота недовіри.

Інформація: 8a.nu
Фотографії надано:
Climbing, Mountain.ru, Climbing.de, Bleau.info
Переклад: eF

comments powered by Disqus
16.02.2019 Зимняя Каталония, Vol. 2. Автор: Роман Баценко

Экспресс сообщением Barcelona Sants – Valencia Jaquin Sorolla подобрал меня на перроне солнечной станции Tarragona, окруженной морским простором и пальмами. Около 2 часов в дороге и я уже в Валенсии, где на широких улицах растет немеряное количество апельсинов (которые, правда, оказались больше декоративными, чем сьедобными). Дальнейший путь лежал в маленькую деревушку Chulilla...

Подробнее
06.01.2017 Детский гайдбук. Малайзия. Куала Лумпур. Автор: Анна Смоленская.

Так получилось, что в 2014 году вместо стандартного Тайланда мы решили изучить вопрос скалолазания в Малайзии. Из явных плюсов этой страны сразу выскакивает безвизовый режим на 30 дней и то, что Куала Лумпур является хабом авиакомпании Эйр Азия. Т.е. все дешевые перелеты по азии проходят через Куала Лумпур, а это, как минимум, удобно.

Подробнее
30.06.2016 Kamień Leski Польский уикенд киевских скалолазов. Автор: Таня Шурубор

Поездка в Леско (Польша) на день Конституции была некоторой авантюрой, так как никто из знакомых не мог ничего рассказать про этот скалолазный район и регион в целом. Мы были своего рода первопроходцами из Украины.

Подробнее
13.05.2016 Румыния. Băile Herculane. Автор: Русанова Анна.

Не смотря на все сложности с подготовкой к поездке, плохие прогнозы погоды и отколовшихся участников, мы не сдались и съездили на майские в Румынию, в район Băile Herculane. Поездка получилась удачной и очень душевной, а дожди под нашим напором расступились.

Подробнее
29.03.2016 Скалолазание в экзистенциональном осмыслении. Автор: Юрий Дзюбяк.

"...вопрос, который можно поставить - зачем, почему и для чего люди занимаются скалолазанием? Исходя из личного опыта и понимания сути вопроса, я подготовил читателям хронологически упорядоченные идеи и мысли, которые могут считаться ответами, с которыми я абсолютно согласен..."

Подробнее
22.07.2015 Спидфлаинг в румынских Карпатах. Автор: Александр Деев.

Горы, скалы, высоты - всё это так любят скалолазы и альпинисты. Но не только они.

"Полёты" - то, что так не любят ни скалолазы ни альпинисты, но просто обажают другие.

 

Подробнее
14.02.2015 Бафа 2015 или как это было. Автор: Псарева Анна.
13.02.2015 Спидрайдинг в Банско, Болгария. Автор: Александр Деев.
08.12.2014 Поездка в Турцию удалась или как вернуть наслаждение от лазания. Автор: Казбекова Евгения.
13.11.2014 Это Сицилия! Автор: Писаренко Оля.
30.09.2014 Интервью с Болдыревым Данилом – Чемпионом Мира в скорости в 2014 году.
21.05.2014 ДОРОГА НА ОЛИМП. Автор: Елена Зайцева.
30.04.2014 У Вас проблема с суставами и связками? Автор: Дзюбяк Юрий.
22.04.2014 Поездка к Дракуле? Легко! Автор - Салабаш Юрий.
25.03.2014 Озеро Бафа и апельсины. Автор - Анна Савченко.
31.01.2014 «Рождественский болдринг 2014» или весёлое окончание новогодних праздников! Автор: Анастасия Сависько.
24.01.2014 Бло, Фонтенбло ты так далеко...Автор: Богдан Чайка.
11.01.2014 Скалолазание - мой путь возвращения. Автор - Rannveig Aamodt.
30.12.2013 Первый мастер спорта Украины в истории альпклуба "Ялта".
04.12.2013 Испания, Роделлар. Октябрь 2013. Автор: Женя Казбекова.
21.11.2013 Бешеные круги: быстрое и эффективное поддержание пиковой формы. Перевод: Анна Шляхова.
11.07.2013 У нас не Флатангер, але граніту чимало: перебивка в Житомирі. Автор: Сергій Плотницький.
16.05.2013 По дороге к морю и обратно… Автор: Медведева Ольга.
02.05.2013 Познайомимося з Кам'яної бабою? Автор Олександр Чікін.
25.04.2013 Этапы развития и Олимпийские перспективы спортивного лазания. Автор: Юрий Котченко.
20.02.2013 No Siesta Spain Trip. Перевод: Катерина Гуназа.
23.01.2013 Лавина на Боржаве, январь 2013. Автор: Николай Дроботенко.
04.01.2013 Интервью с Маргаритой Кадиевой.
19.12.2012 Поездка в Испанию осень 2012. Автор Женя Казбекова
03.12.2012 Непал, Гималаи, Айленд Пик…

Статьи за год: