30.03.2017

Проекти на скелях Довбуша.

dovbush_preview.png

Кушнір Володимир (добре відомий українському скелелазному світу як Кушка) розповідає про нове життя старих трас на скелях Довбуша, та так смачно розповідає, що руки тягнуться купити квиток на найближчі вихідні...

Весна прийшла, Довбуші все ближче, слухаємо про 8b!

Розпочнемо з… Правильно – Інсулін. Ще один шедевр вертикального мізерового лазіння, локація – Відьма, Долина Печалі. Зайве казати, підготував трасу Сергій Красовський, була вона виставлена в якості однієї з Mens` Ultimate Route на вже згадуваному фестивалі в компанії "Клаустрофобії", "Життя Прекрасного" та ще не пригадую чого. Участь «зірок» не допомогла, розпечатати трасу не вдалося, навіть більше – лазіння далі першого ключика (3-я відтяжка) глядачі не побачили.

Отож, вся слава місцевим) Розпечатав трасу Олег Ігнацик. За останні роки це очевидно найбільш відвідувана 8b Довбушів. Ще проходження (мені відомі): я (ура-ура), Лена Шурубор. Плюс більш-менш регулярні спроби предентентів. Сприяє цьому багато факторів: зручне розташування, легкість організації верхної страховки, непромокаємість в несильний дощ, а також величезні можливості для оптимізації розкладу))

Не можна оминути «географічно-навігаційні» нюанси. Маршрут має два варіанти початку і два варіанти закінчення. Найпростіший варіант: початок справа, співпадає з початком "Відьми" та "Блукаючої тіні" + закінчення – прямо вверх. Три вищезгаданих проходження відбулися так. Олег також проліз складніший варіант: початок справа + закінчення направо. Після 3-х відтяжок «інсулінового» лазіння, що завершується великим дуплом маємо роздоріжжя. Прямо вверх – простий долаз без жодних ризиків. Дві відтяжки вправо точно містять спортивну інтригу. Лазіння в районі 7а-7в після всього пережитого, ще можуть зіпсувати святкування пролазу. Якщо не помиляюся, Олег мав досвід зриву вже в цій частині траси.

Про початок direct. Як на мене – то окрема історія, яка додає до складності траси дуже багато. Починаємо з «припічку», на який залазимо до трас "Вужик" і "Корчма". З дуже поганої зачіпки під ліву руку потрібно здійснити складно координований настриб на велику полку-«посмішку», по якій потім топчемося ногами перед ключовою плитою. Я пробував неодноразово в компанії різних клаймерів – не вийшло і близько. Цей болдер окремо зробив Стас Клешньов. Цікаво було б, аби хтось з «небожителів» проліз і категорував найскладніший варіант траси: початок прямо+закінчення направо. Гадаю, це точно одна з найскладніших ліній на Довбушах.

Відеоінструкція

 

 Також можу сказати, що з відео спроб Лени Шурубор ми з Наталкою Василенко запозичили ще декілька «рацух», які спрощують життя ісулінозалежних.

Наступні дві траси вже не такі популярні як Інсулін, хоча також дуже гарні.

Гламур. Траса знаходиться на довгій стіні Основного масиву в компанії переважно простих маршрутів. Міша Шалагін проліз її на якомусь із мотузкових фестивалів, запропонував категорію 8а+. Після цього, як це часом у нас буває, зачіпка відламалася і категорію довелося переглядати)

glamur.png
Гламур - під 19 номером

Отже про саму трасу. Спочатку простий підлаз (пішки та в розпорах), далі стіна починає вставати і лазіння стає складнішим. Пару відтяжок лазіння в районі 7а теж можна вважати підлазом, а далі маємо дуже концентрований ключ (на відміну від неяскраво вираженого ключа Інсуліна). Особисто я мав трохи пригод там. Розклад, який працював окремо, ніяк не хотів втілюватися в пролаз. Декілька спроб в компанії з Романом Старуном народили ще одну рацуху. Але Рома не відкладаючи справу в довгу шухляду, відламав секретну зачіпку, ще до пролазних спроб. Далі я ще деякий час провів кидаючись між спробами реалізувати готовий розклад і спробами його вдосконалити. Вирішальною в цій справі виявилася допомога Жені Графова, який одного раз вирішив за компанію зі мною відвідати Гламур, і одразу ж придумав простіший спосіб першої частини ключика. Цей розклад в результаті і став переможним ) Після ключа насправді маємо ще одну пригоду перед самою станцією: потрібно рішуче ляпнути круглий і лисий камінь. Цей варіант не дивлячись на певну авантюрність точно є кращим аніж спроби зробити цей блок лазінням. Траса мабуть таки не простіша за Інсулін (мається на увазі його найпростіша версія), тож категорія 8b видається адекватною. Ключ – дуже цікаве лазіння, яке ймовірно не піддається лише «тупій силі», а просить віднайти оптимальний для себе розклад. Певним обмеженням є окрім дощу ще й надто сонячна і тепла погода. На сонці всі ці мізерки «випливають» з рук. Так що поки літнє сонечко не вшкварило – вперед!

І ще одна траса, що вимагає помірно континентального клімату: Контрольний Постріл на Шуршуні. Сергій Федірко номінується на Оскара в номінації «Підготовка Найскладніших трас на скелях Довбуша».

control_shot.png

Тут історія була ще простішою: все що могли швиденько відламали і маршрут лишився собі стояти. Щасливий збіг обставин стався, якщо не помиляюся 2014 року. Вже не пригадаю, чого я там опинився, але потримавши декілька мізерів нижньої частини плити, я порекомендував Олегу Ігнацику спробувати. Він на той час мабуть позакінчував всі свої поточні проекти, тож взявся за Постріл. Сумнівів стосовно кінцевого результату звісно ж не було, надто багато часу то Олегу не зайняло. Але, як то кажуть, «є один ньюанс». Маршрут складається з двох приблизно однакових за протяжністю частин розділених величезною полицею, на якій можна мало що перепочити, та ще й зняти скельники. Частини щоправда абсолютно різні за змістом. Перша – 5+ або 6, друга – власне 8в. І 8b зосереджене на перших 4-х метрах стіни. Далі насправді теж треба лізти, але долаз 7а-7в, і щоби там впасти після пролазу ключа, треба вже дуже сильно себе не любити. Ньюанс полягає в тому, що Олег заходив на полку і ліз із вщіпнутою другою відтяжкою. Міркування безпеки мають бути справді на першому місці (страхуючий має бути мега уважним, щоб не приземлити тебе на полицю у випадку зриву). Та й як вщіпнути з лазіння другу відтяжку я поки не придумав. Але не покидає надія, що це все ж можливо. Запрошую всіх бажаючих до експериментів! .

І це ще не все. Попереду буде пару слів про "Спазм" та найцікавіше – Проекти! Щасти та нехай вам присниться, що ви підтягуєтесь на одній руці! :)

kushka.png
Володимир Кушнір, власною персоною

Другие новости

16.02.2019 Зимняя Каталония, Vol. 2

Экспресс сообщением Barcelona Sants – Valencia Jaquin Sorolla подобрал меня на перроне солнечной станции Tarragona, окруженной морским простором и пальмами. Около 2 часов в дороге и я уже в Валенсии, где на широких улицах растет немеряное количество апельсинов (которые, правда, оказались больше декоративными, чем сьедобными). Дальнейший путь лежал в маленькую деревушку Chulilla.
Читать дальше...

08.09.2018 ОСТРІВ ПАСХИ - 2018.

ostriv_2018_afisha_ukr_3.jpg

6-7 жовтня неподалік села Кам`янка Сколівського району відбудеться боулдер-фестиваль «Острів Пасхи-2018» / Кубок Львівської Області зі скелелазіння на природному рельєфі.

Дивиться детальнішу інформацію на сайті змагань - ОСТРІВ ПАСХИ - 2018.

Реєстрація на змагання вже відкрита - Форма реєстрації.

Список зареєстрованих учасників.

27.04.2018 Болдер фест "Big Open". Реєстрація.

19_maya_sorevi_logo.jpg

Дорогі друзі! Нагадуємо, що реєстрація на івент-фестиваль Гіперіон BIG OPEN Boulder Fest триває повним ходом.

Оскільки кількість учасників в групах обмежена, за для вашого комфорту та безпеки, інформуємо про наявність вільних місць в групах:
1 група - 5 вільних місць; 2 група - 23 вільних місць; 3 група - 13 вільних місць
Реєстрація на змагання. Встигніть зареєструватись в зручну саме для вас групу!
Більш детальна інформація про фестиваль на сторінці Facebook.

16.04.2018 Болдер фест "Big Open". Инфо.

19_maya_sorevi_logo.jpg

19 мая в Киеве на базе ЦАО "Гиперион" открывается новая болдер зона.
По традиции стартуем с болдер феста "Big Open".
Уже открыта Регистрация на соревнования.
В программе феста много интересных болдеров, зажигательная музыка, общение с друзями, конкурсы, лотереи, афтепати...

Подробнее
07.04.2018 SCALADREAM BOULDERING FESTIVAL 2018.

scala_dream.png

25-26 мая в Клайпеде (Литва) пройдет болдер фестиваль SCALADREAM BOULDERING FESTIVAL 2018.

Scala Dream Bouldering Festival (SBF) впервые был организован в 2013 году с целью сделать его одним из наиболее ожидаемых мероприятий скалолазного сообщества в Прибалтике. С самого начала организаторы cтарались сделать его одним из самых любимых и самых желанных скалолазных событий в странах Балтии. И продолжают стремиться к этому, прилагая все усилия, вкладывая душy и сердце :).

Все кто заинтересовался welcome :).

Подробную информацию о соревнованиях можете найти на страничке SCALADREAM BOULDERING FESTIVAL 2018.

Архив за год: